26 Nisan 2014 Cumartesi

EXPO 2017 Hakkında

 Expo 2017 nerede yapılacak biliyor musunuzzz???? Bilmiyorsunuz dimiii? Ama ben böyle yapınca da tahmin ettiniz dimiiiii? :)))) O zaman söylüyorummmm evet Kazakistan'daaa :D
Ben büyük ihtimalle o tarihlerde orada olacağım. Bizzat yaşayacağım bu heyecanı. Bunun için sabırsızlanıyorum ama sizi de bu konuda bilgilendirmek istiyorum. 
Kazakistan 22 Kasım 2012 de Pariste yapılan seçimlerde161 ülkeyi geride bırakarak EXPO 2017 ye ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. 
Expo, olimpiyatlardan sonra dünyada ekonomik ve kültürel etkiyi artıran ikinci organizasyon olarak görülüyor. Kazakistan'da hazırlıklar hızla devam ediyor. 
Expo kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Kazakistan rengarenk oluyor. Hele ki yapılması planlanan projeyi görünce ağzım açık kaldı. :)) Şimdi sıra görsellikte! Hadi hep beraber bakalım neler varmış :)
İşte o proje *_*




 Nazarbayev Üniversitesi'ndeki törende Cumhurbaşkanı Nazarbayev, başkentin yeni merkezi olacak Expo 2017 kompleksinin tamamlanmasıyla Astana'nın eşsiz, inovatif ve ilgi çekici tesislere kavuşacağını anlattı.








ЭКСПО-2017 дейін 3 жыл 5 ай қалды Бір жыл бұрын Қазақстан Астанада ЭКСПО-2017 өткізу құқығына ие болды. Біз осы құқық үшін бельгиялық Льежбен күрес жүргіздік. Біздің көрмеміздің тақырыбы – «Болашақ энергиясы». Қазіргі таңда ғаламшар алдында қорлары жыл сайын азайып жатқан энергиялық ресурстарды үнемді қолдану мәселесі тұр. Көрме 173,4 га аумақта орналасады, соның 25 гектары көрменің өзіне тиесілі болса, 148,4 гектары инфрақұрылымдық нысандарға берілген (үйлер, қонақ-үйлер, мейрамханалар және басқалары). ЭКСПО-2017 93 күнге немесе 3 айға созылады, маусым мен қыркүйек аралығында өтеді. Көрмеге 100 аса мемлекет қатысады деп болжам жасалуда. Жоспарланған келушілер саны – 2-3 миллион адам. Айтпақшы, бұл ТМД елдерінде ғана емес, сонымен бірге Орта Азия аймағында өтетін тап сондай алғашқы көрме болмақ. Көрмені өткізу Қазақстанның «жасыл» технологияларын дамытуға көмектесіп қана қоймай, сонымен қатар жалпы ел экономикасы мен инфрақұрылымын жақсартуға, туристік саланың дамуына септігін тигізеді. ЭКСПО-ны өткізгеннен кейін көрме қалашығы жеке инфрақұрылымы бар тұрғын-үй орамына айналады, ал көрме павильондарында кеңселер, конгресс-орталықтар, мұражайлар және басқа да қалалық және республикалық маңызы бар нысандар салынады. Сонымен бірге, ғылыми-зерттеу орталығы өз есігін жас ғалымдар, зерттеушілер мен студенттерге айқара ашады.

Camii'ler hakkında

Herkese mutlu günler. :)) Bugün size daha önce söylediğim gibi Kazakistan'daki Camiileri kısaca tanıtacağım. Önemli olanların hepsini bir yazıda tanıtmak istedim. Hemen kısa kısa tanıtacağım ama eminim görünce şaşıracaksınız. Kazakistanda böyle camiiler mi varmış diyeceksiniz. :))
 İlk olarak 2000 yılında inşa edilen '' NUR ASTANA CAMİİ'' yi göstereceğim. Astana şehrinde bulunuyor. 4 bin kişilik kocaman bir camii bu :))


İkinci olarak yine Astana'da bulunan. '' Hazret Sultan Camii ''si. Cami Astana'nın en büyük Camisi. 15 bin kişilik. :) Caminin alt tarafında koskocaman bir nikah salonu buluyor. :)

Bir diğer camii pavlodar şehrindeki ilginç mimarisiyle dikkat çeken MAŞKUR JUSUP camii :

 Almatı 'da yeşillikler arasında bir camii :)



Bu da şimkentteki bir güzellik:) 

Ve son olarak Türkistandaki Hoca ahmet yesevi türbesi aynı zamanda da mescit :)

Burada kısaca tanıtmaya çalıştım. Ama Kazakistan'a gittiğimde hepsini size ayrıntılı olarak göstereceğim. Kendi objektifimden. :)) Şimdilik neyin nerde olduğunu öğrendiniz en azından. :))) Takipte kalın :))

25 Nisan 2014 Cuma

KZ-POP hakkında

   Baylaaar bayaanlaaar! Bugünü bitirmeden bi şeyler daha yazmak istedim. :D Bu arada Amerika'dan baya bi takip ediliyor blogumuz. Acaba ingilizce de mi yazsam diyordum ama zaten çeviri var blogta neyse. :)) Bu blogu ilk yazmaya başladığımda da belirtmiştim, benim Kazakistan hayranlığım Kz-pop yani Kazak pop muziğiyle başladı. Belki biri girer blogumu okur merak eder de Kz-pop şarkılarını araştırır diye düşünürken aklıma bi şey geldi! Bugüne kadar severek dinlediğim bütün şarkıların bir listesini yapmak! :D Evet üşenmeyeceğim ve hepsini tek tek yazacağım. :)) Uzun sürebilir ama eğer Kazakistan'ı bir kişi daha sayemde sever de ilgi duyarsa çooooooook mutlu olurum. :)) O halde ne yapıyoruz hemen başlıyoruuuuuz :D 
 Ben bi şeyi anlatırken illa göstermek isterim ,gösteremeyeceğim bir şeyse el kol hareketlerini ve mimiklerimi kullanırım. Yani karşımdaki insanın zihninde canlandırmasını sağlamaya çalışırım. :)) Bu yüzden şarkıları tanıtırken , şarkıların videolarından resim alıp öyle yapacağım. :D Hem böylelikle şarkının size uygun olup olmadığını da sezebilirsiniz. Biliyorum ki herkesin kendine uygun şarkıları var. O yüzden daha fazla gevezelik etmeden işe koyuluyorum ! :)))
   
   İlk olarak Rin' Go'dan başlayalım. Her ne kadar onların her şarkısının klibinden görüntü paylaşmak istesem de , sadece ''smile'' şarkısının görüntüsünü vereceğim. :)) Diğer şarkılarına da mutlaka göz atın. Blogger'ınızın zevkine güvenin! :))
   Rin'Go - Smile :
Ayrıca diğer Rin'Go şarkılarından sevdiklerim :
tolgau
gashykpyn 
pazara kadar (cover)
birlikpen alga
let's go
***************************************************************


Aysa - Aldandym :                                                                                                                                   
*************************************************************************

Kesh you - Kazaktyn kyzdary

Ayrıca Kesh you nun sevdiğim diğer şarkıları :
Tugan jer 
ryzamyn

***************************************************************
Yerbolat - Men Kazakpyn :                                                                                                               
En en en sevdiklerimden bir tanesi!
*************************************************************************

Marsel - Asyl janym ai :
*******************************************************************

Melo'men - tatti sezim :

Ayrıca Melo'men'in diğer sevdiğim şarkıları : 
Abaila sulu kyz
O, mahabbat
La ilahe illallah
sen edin

V-ALEM - Kazakh ryhy:                                                                                  
               
       Ayrıca v-alem in sevdiğim diğer şarkıları : 
Ken dala
izdeimin seni

****************************************************************
Almas - Aldaidy :                                                                                                       

                          **********************************************************************

 Ali okapov - Alga :                                                                          

                                                                                  **********************************************************************
                      
 ORDA -gasykpyn:                                    

Ayrıca Orda grubunun sevdiğim diğer şarkısı :
Takdyr.
*******************************************************************
                                        

Kairat Nırtas - Oilama :

Ayrıca Kairatın sevdiğim diğer şarkıları:
Auyrmaidy jurek
ol sen emes
arman
Allaga shukur
************************************************************
Arnau - Kaidasyn gashygym :                                                                                                    


Ayrıca Arnau ın en sevdiğm şarkıları :
mahabbat jyry
sagyndyn ba?
esindeme
sen
***************************************************************
Aikyn - jalgyz sen :                        
Ayrıca Aikyn ın sevdiğim şarkıları :
Asylym
Tanym
************************************************************
Nursultan batyrkulov - Aigerim :             
                                                                            
                                                                             
**************************************************************************
                          Alisher - Kazak eli :

**********************************************************************
All davai - Almaty / Dubai :                                                                              




All davai ın sevdiğim diğer şarkısı :
Kazakhstan
*********************************************************************
 Evet okurcanlaarımm benden bu kadar:)) Daha çoooook şarkı var ama hepsini tanıtmam mümkün değil :D Biraz da siz kendiniz bulun canım aaa :D Neyse ben artık uyumalıyım tekrar görüşmek üzere 












Kazakistan'da izlenen Türk dizileri

Hepinize merhabaa sevgili okurcanlar. :)) Bi süre Kazakça derslere ara verip bu yazıyı yazmaya karar verdim. Özledim valla sizle konuşmayı. :D Her ne kadar duymasam da hissedebiliyorum tepkilerinizi ve yazdıklarımı severek okuduğunuzu ümit ediyorum. :) Bugün bize neden bahsedeceksin diyecek olursanız , bugün size Kazakistan'daki Türk dizisi rüzgarından bahsedeceğim. :D Nasıl ki bizde Kore dizisi bağımlılığı varsa Kazakistan'da da Türk dizisi bağımlılığı var. :D Yanlış anlaşılmasın onlar Bizden daha Türk ama hani Türk dizisi dediğimde anlıyorsunuzdur neyi kastettiğimi dimi? :P    Aranızda benim gibi düşünen var mı bilmiyorum ama ben Türk dizilerin bir çoğunu beğenmiyorum. Çok uzatıyorlar ve ahlaki değerleri hiçe sayıyorlar. Tabi bu benim görüşüm. Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür hesabı Kazakistan'da bizim diziler çok beğeniliyor. :D Hele ki Kurtlar vadisi! İzlemeyen yok diyebilirim. :)))))) Hatta bir çiftin boşanmasına neden olmuş diye bir haber okumuştum. :(( Hani ciddi anlamda bir bağımlılık bu.Kötü etkileri olduğu gibi iyi etkileri de var tabi. Mesela bir çok Kazak kardeşimiz Türkçeyi dizilerden öğrenmiş. En azından bir kaç kelime ve cümle biliyorlar. :)) Bu bence bizim için sevindirici bi şey.Neyse size Kazakistan'da en çok izlenen Türk dizilerini söylecek olursam ; Tabi ki ilk sırada Kurtlar vadisi geliyor. Onunla birlikte , Muhteşem yüzyıl, Gümüş , Fatmagül, Ezel,Unutulmaz,Affet beniiYaprak dökümü vb. daha bir sürü var da hepsini saymaya lüzum yok. :D Hatta bir Kazak gençlik dizisinde Fatmagül'ü izleyip ağlayan iki genç sahnesi vardı. Sizin için prtsc 'ledim işte :D  

İşte böyle. Kazakistan'Da herkes Fatmagül'ü tanıyor anlayacağınız. :D Bi daha ki yazımda görüşmek üzere. Allah'a emanet olun. :)))
Not : Bu dizinin adı '' Студенттик кез '' Türkçe okunuşu '' Studenttik kez ''. Bulup izleyebilirsiniz. Çok eğlenceli bir dizi tavsiye ederim. :D 

24 Nisan 2014 Perşembe

Kazakça dersler 5

YAPIM EKLERİ : 

 GEÇMİŞ ZAMAN EKLERİ :
 -dı, -tı , -di, -ti , -gan ,-gen,-kan,-ken , -atın,-etin 

ÖRNEKLER :
Bastadım ( başladım ) , Bastaladı ( Başladı ),Algan ( Aldı ), Almaganmın ( almadım ) ,kelgenbiz ( geldik ), aytatın ( söylerdi. ),kelmegenbiz ( gelmedik )
Olumsuzu üç şekilde olur : jok ( yok ) ve emes ( değil ) ve ''ma'' ekleriyle yapılır . ÖRN : bargan jokpın ( gitmedim. ),Kelgen jokpız ( gelmedik ), bargan emessin ( gelmedin. ) vb...

ŞİMDİKİ ZAMAN EKLERİ : 
-a,-e,-y,-otır,-jat,-tur,-jür, -uvda

ÖRNEKLER : Alamın ( Alıyorum ), Kele jatırmın ( geliyorum ), Jazıp oturmın ( Yazıyorum ),Kelip jürmiz ( Geliyoruz ), Bara jatırmın ( Gidiyorum ), İsteymin ( çalışıyorum ),Jazuvdamın ( yazmaktayım )


GELECEK ZAMAN EKLERİ : 
-a,-e,-mak(şı),-mek(şi), -galı jatırmın ,-galı oturmın ...

ÖRNEKLER : Bargalı jatırmın ( Gideceğim ), Okıymın ( Okuyacağım ), tutamın ( Tutacağım ) , Tutpaymın ( tutmayacağım ),Almakpın ( Almaktayım),Aytpakşımın ( Söylemek niyetindeyim ).

GENİŞ ZAMAN EKLERİ : 
-ar,-er,-r

ÖRNEKLER : Berermin ( veririm ),Aytarmın ( söylerim ),Kelermin (gelirim )

***********************************************************************

23 Nisan 2014 Çarşamba

Kazakça dersleri 4

 ÇEKİM EKLERİ 2 :

HAL EKLERİ : 


  1. Yalın hal : Yalın hal eksizdir. Kök halindedir. ÖRN : iş (iç ) , aş ( aç ) , süy (sev ) vb...
  2. İlgi hali : İlgi hali ekleri -nın ,din,tin dir. Kök ve gövdeden sonra ''nın'' , tonlu ünsüzlerden sonra ''dın'' , tonsuz ünsüzlerden sonra''tın'' dır. ÖRN : balanın ( çocuğun ), akenin ( babanın ), Bizdin ( Bizim ), Kızdın ( kızın ) , Kazaktın ( Kazak'ın )
  3. Yükleme hali : Yükleme hali -nı , -dı , -tı'dır. m,n harflerinden sonra ''nı'' , Tonlu ünsüzlerden sonra ''-dı'' , Tonsuz ünsüzlerden sonra ''-tı'' dır. ÖRN: Balanı ( çocuğu ) , özümdı ( Kendimi ),attı (adı).  Yükleme hali 3. şahıs ekinden sonra -n olur. Örn : Közin ( gözünü ) , Atın ( Atını )
  4. Yönelme hali : Uyuma göre ünlülerden ve tonlu ünsüzlerden sonra ''-ğa , -ge'' : Tonsuz ünsüzlerden sonra ''-qa -ke '' şekliyle kullanılır. ÖRN : Bizge ( Bize ) , Balaga ( Çocuğa ) ,Jalgızdıkka ( Yalnızlığa )
  5. Bulunma hali : Ünlü ve tonlu ünsüzden sonra ''-da'' , Tonsuz ünsüzden sonra ''-ta'' dır. ÖRN :Kölde ( Gölde ),Vakıtta ( Zamanda ),Ağaşta ( Ağaçta ).
  6. Vasıta hali : Vasıta hali eki ekleşmiş şekildedir. Ünlü ve tonlu ünsüzlerden sonra (z ve j hariç) : '' -menen'' ve kısaltılmış şekli ''-men '' , z ve j harflerinden sonra ''-benen (-ben)'' Tonsuz ünsüzlerden sonra ''-penen(-pen )''.  ÖRN : Balamen ( çocukla ) , Jigitpen ( Yiğitlerle ),Közbenen ( Gözle ),Közimen ( Gözüyle )
  7. Ayrılma hali : Ünlü ve tonlu ünsüzlerden sonra ''-dan'' , Tonsuz ünsüzlerden sonra ''-tan '' dır. ÖRN : jazvdan ( Yazıdan ) ,**Kitaptan , İyelik eklerinden sonra ''-nan '' şeklindedir . ÖRN : Basınan ( Başından ) , Közinen ( Gözünden )
  8. Eşitlik hali : -day , -tay , -şa dir. ÖRN : Tavday (dağ gibi ), Jigitşe ( Yiğitçe )
  9. Aitlik eki : -kı , -ki , ğı , -gi . ÖRN : Meydandağı ( Meydandaki ),Avzındagı ( ağzındaki ),Keşki ( Akşamki ),Kazırki ( Şimdiki )
  10. Soru hali eki : Kazakistandaki soru hali ünlüleri 'a ve e' dir. ı,i,o,u kullanılmaz. Ünsüzleri de p ,  b ve m dir. l,r,v,y ünsüzlerinden sonra '' ma ,me'' : n,z ünsüzlerinden sonra '' ba ,be '' , k,p,t,s,ş ünsüzlerinden sonra '' pa , pe '' dir. ÖRN : Bala ma? ( Çocuk mu? ) , Üy me? ( Ev mi? ), Jaz ba ? ( yaz mı? ) Jok pa ? ( Yok mu? / Hayır mı? )
*************************************************************
Vereceğim kelimelere hal eklerinden eklemeye çalışınız. :) 
Kelimeler : kel ( gel ) , köz (göz ), bavır ( kardeş ) , kalam ( kalem ),kağaz ( kağıt ), bar (var ),jalgız (yalnız ) , jakın (yakın ), jaksı ( iyi ),üy (ev ),şaş (saç ),jol (yol),konak (misafir ),dos (dost ),sabak (ders)

22 Nisan 2014 Salı

Kazakça dersler 3


Şahıs zamirleri : 
SEN  ---- SEN
BEN ---- MEN
O      -----  OL
BİZ ---    BİZ
SİZ ---     SİZ
ONLAR ---- OLAR
****************
BİZ   ---- BİZDER
SİZ   ---- SİZDER
ONLAR ----- OLAR.


ÇEKİM EKLERİ 1:

İSİM ÇEKİM EKLERİ :

Çokluk eki : Kazakistan Türkçesinde çokluk ekleri ''-lar,dar,tar'' şeklindedir.
Ünlüyle veya ''v,y'' ünsüzleriyle biten kelimerde ''lar'' şeklindedir : Balalar (çocuklar ), Şeşeler (anneler ), oylar ( düşünceler) vb.. 
Tonlu ünsüzle biten kök ve gövdelerde ise ''-dar'' şeklindedir. : Adamdar (insanlar ), 
Tonsuz ünsüzle biten kök ve gövdelerde ise ''-tar'' şeklindedir: Kazaktar ( Kazaklar ), Tamaktar ( Yemekler ), Köylekter ( Gömlekler ) gibi . 
İyelik eki :
1. KİŞİ EKİ : -m (mız)
2. KİŞİ EKİ : -n (nız , larınız, )
3.KİŞİ EKİ : -ı ve -sı (-ı ,sı )

ÖRNEKLER :
  1. Menin üyım ( Benim evim )
  2. Senin közın  ( senin gözün )
  3. Olardın üyderi  ( Onların evleri ) 
  4. Sizderdin pikri ( Sizlerin fikri ) 
  5. Bizdin kalamız ( Bizim şehrimiz )
  6. Sizdin / Sizderdin Üyiniz ( Sizin eviniz )
**************************************************
Not : Sizder (sizler ) Büyükler için,
Sender ( Sizler ) Yaşıtlar için.

Kazakça dersler 2



 ÜNLÜ UYUMU 

Kazak alfabesindeki kalın ünlüler : a,ı,o,u
Kazak alfabesindeki ince ünlüler : e,i,ö,ü ( birde ters 'e' şeklinde yazılan bir harf var. o a ile e arası bir sestir. açık ''e'' gibi de algılanabilir. )

Ünlü uyumuna uyan kelimelere örnek  : baylanıs ( bağlantı ), keyin ( sonra ), jigit ( erkek ) , auız ( ağız ) vb..

Ünlü uyumunu bozan kelimeler : Kazak türkçesindeki ''-men , -pen , -ben ,-menen ,-penen ,-benen'' vasıta ekleri ve ''-diki , -tiki , niki '' aitlik ekleri kalın ünlülü kelimelere eklendiklerinde büyük ünlü uyumunu bozarlar. 
örnek : 
qalammen ( kalemle ), qağazmen ( kağıtla ),balaniki ( çocuğun ) , ağaştiki (ağacın ) vb..

Türkiye Türkçesi esas alındığında Kazakistan Türkçesinin bazı özellikleri şunlardır :

  1. Türkiye Türkçesindeki ''ş''ler Kazakistan Türkçesinde ''s''dir. Örneğin : Baş -> Bas , Taş ->Tas , Düş ->Tüs , Beşik -> Besik , Jasa ->Yaşa..
  2. Türkiye Türkçesindeki ''ç''ler Kazakistan Türkçesinde ''ş''dir. Örneğin : Ağaç -> Ağaş , Aç->Aş , İç ->İş , İçin - > Üşin vb..
  3. Kelime başındaki ''y''ler Kazakistan Türkçesinde ''j'' dir. Örneğin : Yaş -> Jas , Yaz - >Jaz , Yakın - > Jakın , Yürek -> Jürek , Yok -> Jok
  4. Kelime başındaki ''g''ler Kazakistan Türkçesinde ''k''dir. Örneğin : Güreş - > Küres , Gerek - > Kerek , Göz - > Köz , Gel - >Kel 
  5. Kelime başındaki ''d''ler Kazakistan Türkçesinde ''t''dir. Örneğin : Dil -> Til , Diş - > Tis , Deniz - > Teniz , Dört - >Tört
  6. Kalın ünlülü ve tek heceli kelimelerin sonunda bulunan ''ğ''ler Kazakistan Türkçesinde ''v''dir. Örneğin : Dağ - > Tav , Yağ - > Jav , Doğ - > Tuv
  7. -var , -ver , var Kelimeleri Kazakistan Türkçesinde ''b'' iledir.: Var - Bar , Ver - Ber
  8.  Arapça , Farsçadan giren kelimelerdeki ''f'' harfleri  Kazakistan Türkçesinde ''p ve b'' dir. Örneğin : Fakir ->Pakir, Fayda - > Payda , Fikir - > Pikir...
  9. Arapça kelimelerdeki ayın sesi Kazakistan Türkçesinde kelime başı ve ortasında ''ğ'' olur . Örneğin : Saat -> Sağat , Tabiat -> Tabiğat
  10. Türkiye Türkçesindeki bazı ''b''ler Kazakistan Türkçesinde ''m''dir. Örneğin: Boyun - > Moyun , Burun ->Murın , Bin ->Min...
******************************************************

Bugünlük dersimiz bitti. :)) Bu temel bilgilerle Kazakça konusunda herkesten bir adım önde olcaksınız. İyi çalışmalar. :)) Umarım anlatışımı beğenmişsinizdir. Tekrar görüşmek üzere :-*

21 Nisan 2014 Pazartesi

Kazakça dersler 1

Merhabalarrr canlarımmm. :)) Bugünden itibaren Kazakça dersleri vermeye karar verdim. Elimdeki kitaplar ve sözlükle elimden geldiğince sizlere yardımcı ve yararlı olmaya çalışacağım. :)) Hazır mısınızzzzzz??? :)) O halde günlük konuşmalardan örneklerle başlayalım. 2. derstte dilbilgisine başlayacağım. :)

Kazakça günlük konuşma örnekleri;

 * Merhaba ! ----- Salem!
 * Nasılsınız? ---- Kalaysiniz?
 * İyiyim siz? ---- Jaksımın öziniz?
 * Ben de iyiyim ---- Men de jaksımın.
 * Sizin adınız ne?---- Sizdin atınız kim? 
 * Benim adım..... ---- Menin atım .....
 * Sizin yaşınız kaç? --- Sizdin jasınız neşede?
 * Benim yaşım yirmi altı. ---- Menin jasım jirmialtıda. 
 * Siz nerede yaşıyorsunuz?---- Siz kay jerde turasınız?
 * Ben İzmir'de yaşıyorum. ----- Men İzmirde turam.
 * Tanıştığımıza memnun oldum. --- Tanısganımıza kuanıştımın.
 * Görüşmek üzere. --- Körüşkenşe.

Alışveriş : 

* Bu ne kadar? ---- Bul kanşa turadı?
* Bu 2000 lira ---- Bul 2000 lira/tenge ( Kazakistan para birimi )
* Pahalıymış -- Kımbat eken. 


Ders :

 Ders çalışıyorum --- Sabak jatıp otırmın.
 Dersleriniz nasıl? --- Sabaktarınız kalay?
 Derslerim iyi --- Sabaktarım jaksı.
 Derslerim zor. --- Sabaktarım kyın. 

*****************************************************
Şimdilik bu kadar. :)) Bunlar size iyi kötü yardımcı olacaktır. Takipte kalın. Dersler yakında daha ayrıntılı bir şekilde başlayacak. :))

20 Nisan 2014 Pazar

Kazakistan'dan inciler

Selamun aleykümm dostlarımmm ben geldimm. :))) Bugün sınavlarım sona erdi. Hemen koştum buraya. :)) Size Kazakistan'ın şehirlerinden kısa kısa bahsedeceğim bu yazımda. :)) Kazakistan'ı tanıtacaksam şehirleri es geçemem değil mi? :D Travel düşünenler olacaktır içinizde. İşte bu yüzden belki de ilk kez göreceğiniz güzellikler göstereceğim size. Bilemiyorum belki de ben Kazakistan aşıklısı olduğum için öyle görüyorumdur ama cidden güzel yaa. :)) Durun hemen başlayayım göstermeye bana hak vereceksiniz ;

 İlk olarak eski başkent olan '' Alma-ata'' veya ''Almatı'' şehrinden başlayalım :))) Şehrin ismi ''Elma''dan geliyor. Çünkü şehir tahmin edeceğiniz üzere elmalarıyla meşhur. :)))) Henüz yemek nasip olmadı ama eminim çok güzeldir. Şehir Kazakistan ın güneyinde yer alıyor. Almatı Kazakistan'ın en kalabalık şehri ve en gelişmiş şehirlerinden biri. :)) Yeşil ve ılımlı iklimi ve düzgün mimarileriyle görülmesi gezilmesi gereken bir şehir. :)) 



               Eee elma şehri olur da elma anıtı olmaz mı? İşte devasa elma! Bir ısırık isteyen?  :D 
********************************************************************
Gelelim bir diğer şehre. Benim en çok beğendiğim şehirlerden biri . Bir liman kenti ''Aktau'' Aktau Kazakistan ın batısında yer alıyor. Hazar denizine kıyısı bulunuyor. Ben Aktau'ı İzmire çok benzetiyorum. Sizce de benzemiyor mu? :)) 


********************************************************************
Bir diğer şehrimiz '' Türkistan'' Kazakistan'ın maneviyatı en yüksek şehri diyebilirim. Doğasıyla da göz dolduruyor. :) Ayrıca şehirde Hoca Ahmet YESEVİ nin türbesi bulunuyor. Şehirleri kısa kısa göstermelik tanıtmaktayım. Çünkü Kazakistan'a gittiğimde kendi objektifimden daha detaylı bir şekilde göstereceğim. :)) 

********************************************************************
Bir diğer güzel şehir '' Aktöbe ''den görüntüler  :


********************************************************************
Veeeeeee son olarak da Atyrau şehri. Bu şehir de benim favorilerimden. Niye bilmiyorum ama hoşuma gidiyor. İklimi çok güzelmiş bi kere. :)) Kazakistan'da her şehrin ayrı bir havası var. :)) :



Kazakistan'da daha bir çok şehir var. Ama ben bunlardan bahsetmek istedim. :) Diğer şehirleri de çoook güzel. :) Diğer şehirlerin isimleri : Pavlodar, Oral,Karaganda vb..
Şehirlerle alakalı fazla fotoğraf bulabilmeniz için şunları kopyalayıp google search e yapıştırıp görsellerden aratabilirsiniz :
Алматы, Ақтау, Ақтөбе, Атырау, Түркістан