29 Mayıs 2014 Perşembe

Küpem olmadan asla!

Kızlar bu konu sizin ilginizi çekebilir. :) Kazak kızlarının takıları hakkında yazacağım. :) İlk olarak Kazak kızlarının vazgeçilmez takısı küpelerdir. Çünkü küpe , Kazak kültüründe vardır. O yüzden bir kazak kız ne kadar modern olursa olsun geleneksel tarz küpeleri mutlaka kullanır ve asla vazgeçemezler. Bizim de nazar boncuklu takılardan vazgeçemememiz gibi. :) Hatta kazaklar söz kestiklerinde kıza yüzük değil küpe takarlar , Bunun anlamı : ''Bu kız artık bizim gelin adayımız''dır. :) Ama benim sözümde bileklik takıldı çünkü kapalı olduğumdan kulağım gözükmüyor. :))) Ama normalde küpe takılıyor yani. :)
Küpeden başka yine geleneksel motifli kolyeler , geleneksel motifli kalın bileklikler ve Saukele denilen kızların taktığı başlıkta yer alan süsler ve takılar da oldukça havalı ve ilginç :) Kazak kızları takı konusunda oldukça şanslı. Bir kaç örnekle resim göstereyim :) 

İşte birbirinden şık küpeler :




 El emeği bir bileklik :))

 Saukele denen başlık ve süslemeleri :)

 El emeği göz nuru görkemli bir kolye. :)

  Yine bir saukele örneği :)

Kazakistanlı muzik grubu KESH YOU 'nun üzerindeki takıları da çok çok beğenmiştim. :))
*****************************************************
Takıların fiyatları hakkında henüz bir araştırma yapmadım. Ama instagram ortamında böyle takılardan satan Kazak sayfaları mevcut. :) Ben de almayı düşünenlerdenim. Süslü günler bayanlar :)))))))))))))))))))))

Zeynep ve Amanko'dan kesitler

Sıcacık bir İzmir gününden sesleniyorum! Orada kimse var mı? :) Sınav arefesinde can sıkıntıları arasında aklıma gelen anılarımla hafif gülümserken aklıma düştü. Bu anıları sizinle de paylaşabilirdim! Evet öyle yapmalıydım. Tek başıma gülmek güzel olmuyor. :)))) O yüzden Amanko ve Zeyno maceralarından bir kaç kesit anlatacağım size. Olayları aklınızda canlandırmaya çalışmanız önerimdir :D
 Varan 1 : YÜKSEK SESLE SEVGİLİYİ KIZDIRMAK
Bir yaz günü yine Amanko ve ben yollardayız. Hep aynı yerde buluşup oradan rotamızı belirliyoruz. Yine öyle bir günde rotamızı Göztepe'ye çevirmiştik. İzmirlilerin hatta İzmirli olmayanların da çoğunun bildiği gibi Göztepe Karşıyaka'nın ezeli rakibidir. Yanlışlıkla yeşil kırmızı bir şey giyip Göztepeye gitseniz yandınız demektir. :))) İşte o Göztepeye doğru ilerledik. Konaktan yayan olarak gittik ama. Yürümeyi seviyoruz her ne kadar yorgunluktan nineler gibi arada dinlensem de. :))) Neyse gittik Göztepeyi dolaşmaya... Çok güzel bir yer. Evleri , kıyısı , havası ve sakinliğiyle... Asıl olaya geleyim Göztepe keşfimiz biterken Konağa doğru ilerlemek üzere yürürken benimki bağırmaz mı ''Sen Karşıyakalıydın demi ?'' diye. :))))) Bi afalladım önce, en az 4 - 5 kez tekrarladı bunu. Etrafta insanlar da var Allah'ım sus diyorum susmuyor. :D En sonunda peşledim ama tabi yakalayamadım. O gün işte böyle baya bi eğlendi benimle :)) 
Varan 2 : SEVGİLİYE VUR KAÇ!
Yine aynı yerde buluşup gideceğimiz rotayı belirliyorduk. Ve bulduk! Konağa doğru gidecektik yine. :)) Gez dolaş derken akşam üzeri oldu. Eve dönme saatim yaklaşırken benimki demez mi Cem yılmaz'ı izlemeye gidelim diye! O sıra vizyondaydı. Ben olmaz falan dediysem de dinletemedim. Tuttu kolumdan götürdü sinemaya . Ama çok komikti ve çok güzel geçti. Neyse sinemada ara verildi çıktık dışarı acıktık falan. Gittik dürüm söyledik. Ben bitiremedim. Ama benim aslanım yedi hepsini. Bana da zorla bir yere kadar yedirtti, hatta hepsini mi yedirtmişti tam hatırlayamadım. :)))) Yemeğimizi yedikten sonra bizimki enerji topladı tabi. Omzuma vurup kaçtı! Bi baktım koşuyo ben de hemen arkasından yakalamaya çalışıyorum, millet bize bakıyo sinemanın içinde koşturuyoruz birbirimizi.En sonunda yorulduk da durduk. O yorulmazdı da ben yoruldum :D O günkü maceramız da buydu. :P
Varan 3 : SIRRA KADEM BASAN ÇANTA 
Bir gün yine rota belirleme yerimizde buluşmuştuk. O yer '' Bayraklı sahili''. Benimki Anneme vermem için bir çanta getirmiş. Ama o kadar güzeldi ki! Ben bunu annemden alırım diye içimden planlar yapıyordum. Neyse çantayı çapraz taktım , metroya bindik. Durağımıza gelip indiğimizde bir baktım çanta yok! Ama birinin almış olması imkansız, metroda oturduğum yerin bir tarafında cam bir tarafında da Amanko vardı. Oturduktan sonra da çantayı kontrol etmiştim üstümdeydi. Ama metrodan inerken bir baktım yok. Allah'ım ben bir kızardım bozardım bir utandım anlatamam :( Kendimi çok kötü hissetmiştim o gün. Benimki tabi hemen güvenlik görevlilerine anons ettirdi o metroda bi sonraki durakta arama yapıldı ama çanta bulunamadı. Geri dönüp bindiğimiz yerleri kontrol ettik yine yok! İşin kötüsü çantanın içinde Amanko'nun anahtarı ve bir miktar parası vardı.O kadar mahçum oldum ki o gün. Ama benim anlayışlı sevdiğim hiç bir şey demedi sadece beni teselli etti. Yine de çok üzülmüştüm. O çantayı daha sonra Metronun kayıp eşyalar bürosundan da sorduk ama yok... Yani anlayacağınız çantaya daha doyamadan buhar olup uçtu.. :) 
******************************************************************
Daha anlatılacak çok şey var fakat benim vaktim yok. :) Gidip ders çalışmalıyım. Umarım okurken eğlenirsiniz. Görüşmek üzere :))

26 Mayıs 2014 Pazartesi

TÜRKVİZYON ŞARKI YARIŞMASI

Sevgili okurlar bu yazımda size önemli bir konu hakkında bilgi vereceğim. Belki duymayanlar vardır aranızda o yüzden bu yazıyı yazmaya karar verdim. Şayet Eurovizyon'un son vak'asından sonra bu yazı ilginizi çekebilir. Ben şahsen artık Eurovizyon izlemiyorum. Bunun yerine geçen sene ilki düzenlenen '' Turkvizyon'' u tercih ediyorum. Türkvizyon dediğimde aklınıza sadece Türkiye gelmesin! Ortak dili konuştuğumuz tüm Turki cumhuriyetleri kapsıyor bu yarışma. Hoş Rusya , Ukrayna gibi ülkelerden de katılıyorlar ama yine de bu yarışma çığır açacak gibi gözüküyor. Geçen sene büyük bir ilgiyle izlemiştim şahsen. Geçen sene ,Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Etkinlikleri kapsamında Türkvizyon şarkı yarışması yapılmıştı. Bütün ülkeler birbirinden iddalı şarkılarıyla ve gösterileriyle göz kamaştırdılar. Kazakistan iyi bir derece alamasa da Rin'Go grubu ellerinden geleni yaptılar ve güzel bir iş çıkardılar. Geçen seneki yarışmayı Azerbaycanlı yarışmacı kazanmıştı. İşte bu yarışmanın ikincisi Tataristan'ın başkenti Kazan da yapılacak. Yine trt avazda canlı olarak verilecek. Şuan ülkeler hazırlıklarını yapıyorlar. Katılacakları şarkıları belirliyorlar. Her ülke kendi ülkesinde final etabı düzenleyip Turkvizyona finalist seçiyor. Daha sonra da yarı final yapılıyor böylece finale kalan ülkeler belirlenip nihayet büyük final gerçekleştiriliyor. Şimdi geçen seneki yarışmadan görüntüler göstereyim, izlemeyenler çok şey kaçırdı :))))))


Bunlar yarışmanın kapanış töreninden kareler :)


 Benim favorilerim arasında Altaylı abi vardı. Sesi muhteşem! Tarif edilmez bir şeydi!

Bu da Kazakistan'ı temsil eden Ringo grubunun performansından

Bu da Kırgızistanlı grubu Çoro :)
Bu da Kazakistanda finalist seçilirken :)


 Yarışmanın birincizi Azerbaycan 

O günki Atmosferden :)

Eğer bunu kaçırdıysanız,bu yılkini mutlaka izleyin. :) Benden söylemesi :D

25 Mayıs 2014 Pazar

Mantı kardeşler

 Yedikçe yediren, Tadına doyum olmayan , tek tek özenle hazırlanan o büyülü hamurcuklar ve bir de görkemli kıyma of anam of!! :D Sizce neyden bahsediyorum? Tabi ki Mantı'dan :D Biliyorsunuz Türkiye'nin en güzel yönlerinden biri zengin mutfağıdır. O kadar çok yörenin o kadar çok yemekleri var ki! Her gün bir tane öğrenseniz bitiremezsiniz. Ama hepsinin de tadı ayrı güzel. Şimdi gelelim asıl konumuz mantıya :D Bu endamlı lezzetin bir de kuzeni varmış meğer! Hem de Kazakistanda :D Bizimkinden ebatça büyük, bir o kadar da cömert :D Kıyma koyarken elini korkak alıştırmamışlar anlayacağınız. Bizim gibi suyun içinde yüzmeden buhar banyosuyla pişiyor Kazakh mantıları :D Kesinlikle tatmanız gereken bir lezzet olup ayrıca yapmayı da denemeniz gereken bir lezzet :D Bunu pişirmek için Kazak kardeşlerimizin özel tencereleri var böyle kat kat. Ben tabi illa deneyecem ya tencere de bulamam, ne yapayım ne yapayım derken aklıma bir şey geldi! :))) Bildiğimiz süzgeçler var ya hani demir , onu büyük bir tencerenin üstüne yerleştirdimmiydiii al sana Kazakların kullandığı tencerenin çakması :D İşi görüyor mu görüyor arkadaş! :D Şimdi önce bahsettiğim mantıyı ve sonra da benim yapmaya çalışıp da ucubeye çevirdiğim mantıyı  göstereyim :D 

Olması gereken :



Gerçekte olan :D :


Gülmeyin lütfen! :D Enazından benzedi ama kabul edin :p Neyse size tavsiyem mutlaka evde deneyin ağzınızı dolduran süper bir tadı var :))