7 Haziran 2014 Cumartesi

Kazakistan ile Türkiye'ye arasında dev tren hattı projesi

Kazakistan ile Türkiye'ye arasında dev tren hattı projesi Çin'in Chengdu bölgesinden Polonya'ya kadar giden tren hattının Kazakistan'dan Türkiye'ye çevrilebileceği belirtildi. Türk Endüstricileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) İdare Heyeti Azası ve ve Global İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Boyner, Çin'de Sichuan eyaletine bağlı Chengdu şehrinden, Polonya'ya bir tren hattı bulunduğunu, bu işi Kazakistan'ın yönetmeye başladığında trenin Türkiye'ye çevrilebileceğini söyledi. TÜSİAD kurulunun Çin temaslarını değerlendiren Boyner, mevzubahis hattın, Chengdu'dan Kazakistan'a, Kazakistan'dan da Rusya ve Polonya'ya uzandığını belirtti. 
Chengdu'nun Türkiye'ye hem avantaj, hem de tehdit getirebileceğini vurgulayan Boyner, 'Orada yetkililere 'Biz bunu nasıl avantaja çevirebiliriz?' diye sordum. Onlar da, 'Şimdi bu işi Kazakistan yönetmeye başlayacak. O vakit bu Kazakistan üzerinden Türkiye'ye çevrilebilir' dediler' diye konuştu.
2 GÜNDE GELİR
Bunu Türkiye'ye döndüklerinde inceleyeceklerini kaydeden Boyner, 'Böyle bir şey yapılabilirse Chengdu, Türkiye'nin doğusunun doğusu, başka bir deyişle Türkiye'nin ikinci doğusu gibi olacak. Yani Chengdu'dan mal bir haftada, Antep'ten ise 2 günde gelecek. Bu hem bir tehdit, hem de bir fırsat. İkisini beraber değerlendirmek gerekli' dedi.
Kaynak : YeniŞafak

 Eğer bu hatta yolcu treni de olursa Vallahi ben binerim! :D Kesinlikle denemeye değer olacağını düşünüyorum. :)) Ama tabi zorlukları da olur. Sonuçta memleket aşırı yol gidilecek. :D Bakalım neler olacak. Gelişmeler kulağıma geldikçe sizlere aktaracağım :)

5 Haziran 2014 Perşembe

Türk Dili konuşan ülkeler işbirliği konseyi

Bugünlerde çok hareketli günler yaşanıyor. Bir çok şey oldu. Bunlar arasında en çok sevindiğim şey Türk Dili konuşan ülkeler işbirliği konseyinin toplanması oldu. :)) O da nesi derseniz şöyle söyleyim ;
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi’ 4-5 Haziran günlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Bodrumda’da yapıldı. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 4. Zirvesi’ne; Nazarbayev ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Zirve sırasında Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Gül ve diğer devlet başkanları ile ikili görüşmeler yaptı. Olay aslında turizm odaklı fakat Nursultan Nazarbaev bu görüşmelerde bir şey önerdi. Türk dünyası için yayın yapacak bir kanal ve kanalın BBC veya El-Cezire gibi büyük bir coğrafyaya Türkçe, İngilizce ve Rusça yayın önerdi. Eğer bu olursa gerçekten daha çok kaynaşacağımıza inanıyorum. :) Sağlıcakla kalın.

4 haziran Ulusal semboller günü

Kazakistan'da kutlanan günlere gerçekten yetişemez oldum. :D Bizdeki Bayramlar çok sanardım ama Kazakistan'da tam 40 tane özel gün ve bayram varmış yav. :)))) İşte onlardan biri de dün kutlanan Ulusal semboller günüydü. Aktau şehrindeki kutlamalardan :







2 Haziran 2014 Pazartesi

құрт - Kurt tarifi

Şimdi Kurt'u okuyunca aklınıza kötü şeyler gelecektir biliyorum. :D Ama düşündüğünüz gibi değil. Kurt Kazakistan'ın önemli yemeklerinden biri. :)) Resimde de gördüğünüz gibi beyaz top şeklinde atıştırmalıklar. Şimdi tarifi vereyim mi? Ben yapmaya henüz cesaret edemedim. Belki aranızdan biri cesaret eder. :D

TARİF :

Önce ineğimizi sağıyoruz. Çünkü Kurt yapabilmek için taze süt gereklidir. :) Sonra 3 litre sütü kaynatıyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen süte yarım litre yoğurt ekleyip güzelce karıştırıyoruz.Sonra karışımın üzerini battaniye ya da başka bir bezle sıcak tutacak şekilde sarıp 5-6 saat bekletiyoruz. 
Sonra bu karışımı tekrar kaynatıyoruz 2 saat kadar. Çıkan sarı suyunu süzüyoruz. Sonra karışımımızı temiz bir beze sarıp suyu süzülmesi için asıyoruz.  Suyu tamamen süzüldükten sonra 2 gün bekleyecek. Sonra çıkarıp malzememizi iple küçük küp halinde bölüyoruz. Bunları hani tarhana kurutuyoruz aynı onun gibi güneş gören bir yere serip, 15 gün dinlendirdikten sonra yiyoruz. :D Gördüğünüz gibi baya zahmetli ve sabır isteyen bir iş! Ama ben yapmayı planlıyorum. Umarım başarabilirim. Bu benim Kayın enemin tarifidir. :) Bu anlattığım kare şekilde olan. Bir de yuvarlanıp yapılan var. Onda da tek fark , Karışımı kaynatmadan önce biraz tuz katıp sonra beze sarıp asılıyor, yuvarlak şekil verildikten sonra yine 15 gün kadar bekletiliyor. Tek fark bu yani :)) Deneyecek olanlara kolay gelsin, ben uğraşamam diyenler Kazak dostlarınızdan isteyebilirsiniz ya da Kazakistan'da satılıyor alıverirsiniz ne diyim :D Haydi afiyet olsun :))

1 Haziran 2014 Pazar

İsteme günü ve kalbi titreyen Zeynep

Çay demledim içer misiniz? :)) Sizlere çay ikram edeyim, çaylarımızı içerken de söz taktığımız günkü yaşananları sizlerle paylaşayım ne dersiniz? :) Bunu anlatmak için geç bile kaldım sanırım :D Neyse her şeyi baştan anlatıyorum; 
Şimdi başlıyor serüven. Her genç kızın en güzel ve heyecan dolu günlerinden biridir isteme günü. Benimkisi de aynen öyleydi. O gün ne giysem? Nasıl konuşsam? Nasıl hareket etsem? Ve daha bir ton soru beynimi tırmalıyordu. Bir yandan endişeli bir yandan da heyecanlıydım. Endişeliydim çünkü , Sevdiğim Kazakistanlıydı, ailemin ne tepki vereceklerini bilmiyordum. Onun varlığından haberleri vardı fakat henüz tanışmamışlardı... Olaydan bir hafta önce Amanko Kazakistan'dan Türkiye'ye gelmiş ama bana süpriz yapmak için söylememişti. Sevda diye bir arkadaşımız var. Daha doğrusu kardeşim gibidir kendisi :) İşte Sevdayla konuşuyorduk facebooktan, bana dedi ki : ''Abla ben iyi değilim, bayraklıda buluşalım mı?'' Ben de şaşırdım, normalde o aralar dışarı çıkabilecek durumda değildim ama yine de çıktım. Sevdanın dediği yere gittim. Tabi geç kaldım bir de. Koştur koştur vardım. :D Tam merdivenlerden inerken diğer tarafta Amankoyu görür gibi oldum. Arkamı dönüp tekrar baktım evet o! Ben tabi Şok! Meğer Sevdayla iş birliği yapmışlar bu süpriz için. :)) Neyse bu 1 yıllık ayrılıktan sonraki ilk buluşmaydı. Tam 1 sene birbirimizi hiç görmeden beklemiştik. :)) O gün benim için mutluluğun yağmur gibi yağdığı bir gündü. Oturup bu isteme olayı hakkında konuştuk. Nasıl yapsak? Ben teyzemden yardım alacağımı söylemiştim. Sağ olsun teyzem annemle konuştu. Annem başta çok kızdı, direk ona söylemediğim için. Ama bir bilse bunun benim için ne kadar zor olduğunu. İsteme olayından önce teyzem ve amcamın yardımıyla Amanko bizimkilerle tanışmak için bize geldi. Bu ilk tanışmaydı ve o da çok heyecanlıydı. Bizim adetlerimizde kadın erkek ayrı odalarda oturuluyor daha rahat oluyor. O yan odada babamlarla takıldı bir müddet. Sonra ev kalabalığı azalınca annemle daha çok sohbet edebilme imkanı buldu. :)) O gün anneme çaydanlık takımı almıştı. Annem saklıyor şuan bi kere gördüm daha göremedim :D :D

şte olaylar bu şekilde gelişirken, sevgili Kayınbabam ve Kaynanam yola çıkmışlardı. Hem bizimkilerle tanışacak hem de söz takacaklardı. Ve o gün geldi çattı.....
Şaşkın, heyecanlı ve tedirgin bir şekilde hazırlanmaya başladım. Evdekiler merakla bekliyorlar, benimse kalbim çıktı çıkacak.. Elimden geldiğince sade olmaya çalıştım. Çok boyalanmadan bir göz makyajı yapıp giyindim. Akşam üzeri geldiler. Ama ben o saate kadar hop oturup hop kalktım. O gün evimize başka akrabalar da gelecekti. Çünkü o hafta büyük halamızı kaybetmiştik.. Allah'ın takdiri.. Bunda da bir hayır vardı diye düşündüm. O gün annemin iki dayısı , amcam ve teyzemler de geldiler. Ev ana - baba günüydü anlayacağınız. Ben böyle geçeceğini hiç tahmin etmemiştim. Annem de babam da çok nazik karşıladılar. Kaynanamla tanıştığımda bana bakışları , içten sarılmasını asla unutmuyorum. Her seferinde elimi tutup kızım , zeynebim deyişlerini de unutamam. :)) Daha sonra kayınbabam da beni görmek istedi. Bir odada görüştük , konuştuk. Beni ve ailemi çok beğendiğini söyledi. O kadar mutlu oldum ki. Çünkü bu  kadar olumlu geçmesini hiç beklemiyordum. :)) Sohbet muhabbet derken , kız isteme konusu açılmış, babam burda yaşamamız konusunda ısrar ediyormuş. Tam da o sırada annemin dayısı ve amcam devreye girmiş. Yani ben dört ayak üstüne düştüm o gün. Sanki Allah tarafından yardım gönderilmişti. :))) Dayılar ve amcam sayesinde iş tatlıya bağlanmış. Sonra Amankonun kadim dostlarından Muratbek arkadaşımız ( sağ olsun bizi hiç yalnız bırakmadı ) arabadan hediyeleri getirdi. Kazakistan'dan getirilen hediyeler. :)) Anneme ve babama Kazak geleneksel kıyafetleri , kuru yemişler , çay , çikolatalar .... Yani geçen senelerde aklıma bile getiremeyeceğim şeyler gerçek oluyordu... Sıra gelmişti söz takmaya. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi kazak geleneklerine göre söz günü kıza 'Küpe' takılıyor. Ama ben kapalı olduğum için bileklik almışlar Rusya'dan. Bilekliği taktı bileğime kaynanam. Yazarken bile tekrar yaşıyorum o heyecanı :). O günü bu kadar kolay atlattığıma inanamamıştım. Allah'a dua ettim her namazda. Şükür ettim. Hala daha ediyorum. Şimdi o günden hatıra kalan bir kaç fotoğraf göstereyim :) ;



Bunlar benim hediyelerim :))))))))))

Bu da kaynanam ve ben :)

Bu da bilekliğim. O günden beri hiç çıkarmadım :))

Kaynanamın sol tarafında duran takım elbiseli benim sözlüm Amankon, Ve sağ tarafında duran gözlüklü de kadim dost Muratbek :)))))))))))))
****************************************************************
İşte benim isteme serüvenim böyleydi. Bakalım bundan sonrası nasıl gelişecek. Takipte kalın. :)