7 Eylül 2014 Pazar

Дастархан ( Dstarkhan ) hakkında.

Assalemualeykum herkese, şu an fark ettim ki benim yazılarım genelde pazar gününe denk geliyor. :) Gerçekten tesadüf mü bilemiyorum ama bu sefer ki pazar günümüz yağmurlu ve serin :) Ömrümüzden giden bir günün daha orta yerindeyiz.  Bu serin havada bir kaç araştırma yapıp sizinle bir kaç bilgi paylaşayım dedim. Biliyorum çok bekletiyorum ama beni anlamanızı umuyorum. İşler güçler yakamı bırakmıyor. Elimden geldiğince güncel olmaya çalışıyorum. :) Neyse lafı fazla uzatmayıp konuya dalıyorum ;
Bugünkü konumuz Dastarkhan. Sanki sınıfta ders anlatacakmışım gibi oldu ama neyse. :)) Dastarkhan denilen şey geleneksel kazak çay içme sofralarıdır. Yani bizdeki 5 çayı muhabbeti gibi. Ama sadece ''gibi '' . Çünkü Kazak kardeşlerimizin çay keyfi pek afilli. Hani bizim gibi iki börek bi tabak kısır hadi yallah değil! :D Baya baya sofra kuruluyor. Bunu ara öğün olarak tüketiyorlar. Yani öyle sofralar ki koskocaman ve envayi çeşit börek çörek , meyve tabakları , çerezler vb.... Dastarkhan sofralarında ana tema '' çay '' ve ''bauyrsak'' tır. Bauysağı daha önce anlatmıştım ama tekrar söyleyim bizdeki pişinin aynısı. Bu sofralara örnek bir kaç resim buldum ama Kazakistan'a gittiğimde bu sofralardan bizzat kuracağım. 

Bunlar en sade olanları. Bir de bayramlarda kurulanlar var kiii !!! Yani insan soruyor kendi kendine ; '' Kim yiyecek bu kadar şeyi?'' :))) Ama yeniyor arkadaş. Tüm aile tek sofrada bir araya gelince öyle bir yeniyor ki!

Dastarkhan Kazakistan'ın geleneksel sofralarındandır. Kazak kardeşlerimizin bu yönünü  çok seviyorum. Gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlılar. Hemen hemen her şeyi ilk günkü gibi yaşatmaktalar. E ne diyelim darısı bizim milletimizin başına...

Bu da güzel şehir Astana'da bulunan kafe dastarkhan. İç mekanının fotoğrafını bulamadım ama dıştan bile çok güzel bir yer olduğu anlaşılıyor. :))) 
İşte bugün de böyle bir konuya değineyim dedim. İşim gücüm yemek boğaz zaten :))) Umarım ilginizi çekmeyi başarabilmişimdir . Görüşmek dileği ile :)