23 Şubat 2015 Pazartesi

KIYMASIZ KAZAK MANTISI

  Saat 17:52 ve ben hala yemek yemedim. Çok acıktıııım!!!! Ama biraz daha sabredersem karnımı muthiş bir şeyle doyuracağım. :) Neyden mi bahsediyorum? Şimdi herkes kulaklarını ve gözlerini iyi açsın! Eğer herkes burdaysa hemen  bugünkü Kazak mantısı maceramı anlatacağım. 
  Aslında Kazak mantısının özel bi tenceresi var 3-4 katlı ama Türkiye'de bulmak zor olduğundan büyük bi tencere ve süzgeç işimizi görecektir. İçine de mutlaka kıyma giriyor fakat benim gibi evinde her daim kıyma bulunduramayanlar için bi çözüm bulmaya çalıştım. Patatesin yakışmadığı yemek yoktur dimi? İşte ben de mantının iç harcında başrolü patatese bıraktım. :)
  Şimdi önce bi malzemeleri yazalım : 

HAMURU İÇİN :

  1. 4 bardak un
  2. 1 yumurta
  3. ılık su
  4. tuz

İÇ HARCI İÇİN :

  1. 3 adet patates
  2. 2 adet havuç
  3. 1adet pırasa
  4. 1 adet kuru soğan
  5. bir demet maydanoz
  6. bir kaşık salça
  7. kimyon,karabiber,pulbiber ve tuz
HAZIRLANIŞI :

İlk yapacağımız iş büyük bir tencereyi yarıya kadar su doldurmak. 
Tenceremizi ocağa koyup kısık ateşte bekletilim.Daha sonra un,tuz,su ve yumurtayı derin bi kapta yoğuralım. Orta yumuşaklıkta bir haber elde edip hamurumuzu bir kenarda dinlenmeye bırakılım.
Hamurumuzu da hazırladıktan sonra gelelim iç harcına. Öncelikle patatesleri ve havuçları rendeleyelim. Daha sonra baharatları da ekleyip karalım.


Maydonozları da ayıklayıp doğrayalım ve bi kenara bırakalım. :) Sonra ince ince doğradığımız soğanları yağda kavuralım ve üzerine salçayı koyup kavurmaya devam edelim.


Kavurduğumuz soğanın üzerine havuç ve patatesi koyup bi süre kavurduktan sonra pırasayı da ekleyip 20-30 dakika iyice kavuralım.
Onlar kavrulurken tezgahta hamurumuzu açalım. Bizim mantı hamurundan biraz daha ince bir şekilde açın.Sonra büyük kareler şeklinde keselim.Pişen iç harcımızı o karelere bölüştürüp zarf şeklinde katlayalım ve iki yandan büzüştürelim.
Daha sonra kaynayan tenceremizin üzerine demir süzgeçi koyalım , mantılarımızı dizip kapağını kapatalım.
Bu şekilde mantılarımızın her postası 5-10 dakika da oluyor. Hemen olanları alıp tabağa dizelim. Sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızı biber sosunu dökelim ve afiyetle yiyelim :)
Evet sonuç bu :) Siz dilerseniz hamuru biraz daha ince açabilirsiniz ama böyle çok güzel oldu. :) Az yaptığım için bin pişman oldum o ayrı. :) Umarım yararlı bir paylaşım olmuştur :))