15 Haziran 2015 Pazartesi

Kazakistan'da karşılaştığım ilginç durumlar

Merhaba herkese! Artık yavaş yavaş anıları yazamaya başlamak istiyorum. Yaklaşık 2 aydır Kazakistan'dayım ve hala bir şeyler paylaşmış değilim. Beni anlayacağınızı düşünüyorum malum, yeni bir hayat, yeni bir ülke , yeni adetler vs. alışmak zaman alıyor. Tüm bu yaşadığım değişimler yazma konsantremi de olumsuz etkiliyor ama yine de yazmak için sınırları zorlayacağım. :)
Bugünkü yazımda Kazakistan'da karşılaştığım ilginç olayları anlatmak istiyorum. Geldiğimden beri evraklarla uğraşmaktayız bu sebeple de sürekli Astana sokaklarındayız. :) Hele ilk haftalarda bir gün evde oturamadık. Neyse işte bu gezmeler ve tozmalar arasında Kazakistan'ı ve Astana'yı da keşfetmiş oldum. Kazakistan'a giden hemen herkesin dikkatini çeken ilk şey, istediğiniz her arabayı taksi olarak kullanıyor olabilmenizdir. Benim de ilginç bulduğum şeylerden biri bu olmuştu. Nasıl yani? diyebilirsiniz. Şöyle; elinizi kaldırıyorsunuz, herhangi bir araç duruyor siz pazarlık yapıyorsunuz misal; ''Beni Haziret sultan camiisine 500 tengeye götürür müsünüz?'' diyorsunuz. Karşıdaki kişi kabul ederse binip gidiyorsunuz. Türkiye'de asla olmayacak bir durum bu ve de denenmemesi gereken bir durum. Kazakistan'ı bu konuda takdir ettim çünkü kimsenin karısına kızına yan gözle bakmıyorlar bu insanlar, yani rahatlıkla binebiliyorsunuz arabalarına. Ha öyleleri yok mu? Elbette ki vardır ama maalesef canım Türkiye'mdeki gibi değil. Şayet bu alışkanlık Türkiye'de olsaydı günde kaç tane ölüm ve hırsızlık haberleri alırdık kim bilir?!
Ben Kazakistan'a geldiğimden beri sayısız kere bindim bu taksilere. Hatta bazen para almadan bırakanlar bile oldu. :) 
Kazakistan'daki bir başka ilginç şeyse otobüslerde büyüklere yer vermenin zorunlu olması. Bu hem iyi hem de ilginç bir durum. Çünkü eğer yer vermezseniz çok sert bir şekilde uyarılabilirsiniz. Bu kişilerin çok yaşlı olması gerekmiyor sizden büyüklerse mutlaka yer vermeniz lazım. Hatta otobüslerde bu durumla alakalı uyarı yazıları bulunuyor. İlk gördüğümde çok şaşırdığım ama şimdi normal gelen durumlardan biriydi bu. :) 
Bu arada Kazakistan'da otobüslere bindiğinizde sizi bir muavin karşılıyor, yol parasını alıyor ve size bilet veriyor. Belediye otobüsleri bu şekilde işliyor. :)